Suomen musiikkioppilaitosten liitto järjestää vuosittain kaksi valtakunnallista seminaaria, joissa kouluttaudutaan, verkostoidutaan, benchmarkataan, syys- ja kevätkokoustetaan. Niin minulle kuin monelle muullekin rehtorille SML:n kevät- ja syyspäivät ovat myös merkittävä vertaistuen ja vertaiskouluttautumisen foorumi. Kattojärjestöllä on 96 jäsenoppilaitosta, joten kevät- ja syyspäiviin osallistumalla pysyy kärryillä siitä mitä oppilaitoksissa tapahtuu Kemijärveltä Hankoon ja Lieksasta Vaasaan.
Huhtikuun 14.päivä istuin taas tietokoneeni ja webinaarin ääressä kotitoimistolla. Te tiedätte sen tunteen, kun on vuoden istunut erilaisten tsuumien, tiimssien ja guuglemiittien äärellä ja miettinyt, että mihin sähköposteihin voisin vastata tässä ohessa tai pitäisikö laittaa videokuva pois päältä ja vaikka vähän venytellä tässä samalla. Alkamassa oli muutaman jäsenoppilaitoksen opetussuunnitelmaesittely. Aihe, joka on pyörinyt viimeistään keväästä 2017 lähtien jokaisen musiikkioppilaitoksen rehtorin mielessä ja työpöydällä. Erittäin tärkeä, erittäin hedelmällinen, mutta myös erittäin hyvin pureskeltu aihe. Esittely avattiin seuraavalla kuvalla.
Sähköpostiohjelma sulkeutui, venyttelyt jäivät, kiinnostukseni oli vangittu yhteen kuvaan. Niin yksinkertainen, niin kuvaava. Uuden opetussuunnitelman ideologia kuvattu tiivistetysti, yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi. Mahdollistetaan, kannustetaan ja tuetaan jokaista oppijaa kohti tavoitteitaan. Ja jos tavoitteet ovat epäselvät, annetaan aikaa ja autetaan niiden muotoutumisessa. Etsitään ja löydetään yhdessä. Annetaan vaihtoehtoja ja räätälöidään. Kasvetaan ja kasvatetaan toinen toistamme. Opitaan, opetetaan, ohjataan ja opetellaan. Yhdessä ja yksilöllisesti.
Olemme 1.8.2018 lähtien harjoitelleet uuden opetussuunnitelman jalkauttamista toimintaamme. Harjoitukset ovat tuottaneet uusia ideoita, toisaalta sudenkuoppia on paljastunut. Meille tärkeät asiat ovat entisestään kirkastuneet. Soitinkohtaiset tavoitteet ja tasolta toiselle etenemisen runko ovat selkiytyneet. Kolmen vuoden harjoittelun ja kokemustemme pohjalta olemme tänä keväänä päivittäneet opetussuunnitelmamme vastaamaan sitä mitä käytännössä opistossa teemme. Läpi ops-tekstin ja siihen pohjaavan toiminnan paistaa toivottavasti myös uuden opetussuunnitelman ideologinen pohja, joka kiteytyy tuohon kuvaan.
1.8.2021 jälkeen kiitämme ja kumarramme vanhalle opetussuunnitelmalle, jatkamme harjoituksia, yksilöllistämistä ja yhdessä kasvamista, erilaisten musiikkipolkujen mahdollistamista ja koetamme pitää kirkkaina mielessä uuden opetussuunnitelman ideologisen ytimen.
Tuuli Talvitie
Rehtori