“Kettumetsän metsäkettu etsii pihlajanmarjoja” – näin alkaa lokakuussa 2020 aloittaneen Kettumetsä-yhtyeen yhdessä sanoittama ja säveltämä tunnuslaulu. Yhtyeen jäsenet, ensimmäistä opistovuottaan viettävät tokaluokkalaiset Sylvi, Tyyne ja Toivo, ovat nuorimmat bändiläiset Kamulinjalla. Vaikka ikää ei kokoonpanolla ole paljon, on esiintymiskokemusta karttunut jo Koskelan kirkosta ja Malmitalon isosta konserttisalista. Piano, viulu ja harmonikka soivat jo hienosti yhteen ja laulu raikaa.
Kettumetsä on hyvä esimerkki siitä, että yhtyesoiton voi aloittaa heti instrumenttiopintojen alussa. Bänditaitoja voi kehittää hyvin yksinkertaisilla keinoilla ja instrumenttitunneilla opittua voi heti hyödyntää yhteissoitossa. Parhaimmillaan yhtye tarjoaa hyviä ystävyyssuhteita, antaa lisämotivaatiota harjoitteluun ja sitouttaa opiston toimintaan.
Yhteissoittoon panostetaan koronatilanteesta huolimatta
Tämä vuosi on ollut yhtyemusisoinnin kannalta vaikeaa aikaa, mutta Kamulinjalla yhteissoittoon on silti yritetty panostaa. Kansanmusiikkiin liittyy vahva sosiaalinen traditio, joten yhdessä soittaminen, laulaminen ja tanssiminen kuuluvat olennaisena osana myös kamulinjan opintoihin. Osa yhtyetoiminnasta järjestetään periodeina, mutta myös viikoittain kokoontuvia ryhmiä perustetaan.
Kuluvan lukuvuoden aikana Karjalatalon luokkiin ja Zoom-sessioihin on kokoontunut Kettumetsän lisäksi useita eri kokoonpanoja. 10–11-vuotiaiden Veikeät kanat treenaa keskiviikkoisin Mira Törmälän johdolla, samoin Martin Gripentrogin vetämä yläaste- ja lukioikäisten yhtye, jossa tällä hetkellä on kitaristeja ja viulisteja. Aino Ruotasen kanteleoppilaista on muodostunut kolmekin eri kokoonpanoa: 11–12-vuotiaiden Nohevat, syventyjien Duo Hilla & Kaisla, sekä aikuisten ja lasten yhteinen Kanteleorkesteri Satakieli. Aikuisten avoimen ryhmäopetuksen puolella toimii myös HallaValia-yhtye sekä Käpylän pelimannit, jossa on lähes 30 soittajaa. Myös lauluyhtyeitä löytyy useita: Veera Voiman luotsaama 7-8-vuotiaiden Villikot sekä aikuisten vakiintuneet lauluyhtyeet Helisevä, Kiehinä ja Kukuvitsa.
Jokainen yhtye on ainutkertainen
Kansanmusiikkiyhtyeissa lähtökohta on erilaisissa kansanmusiikeissa, mutta käsittelytavoissa voi olla suuria eroja. Yhtyeille muodostuu usein oma musiikillinen tyyli. Opettajan rooli on ohjaileva ja hän musisoi useimmiten oppilaiden mukana. Valmiita yhtyesovituksia on vähän, mutta toisaalta toiminnan juju onkin juuri siinä, että ohjelmisto ja sovitukset luodaan itse, osallistujien persoonien ja vahvuuksien mukaan. Näin jokainen yhtye on ainutkertainen. Kamubändissä ei välttämättä soiteta vain sitä omaa pääinstrumenttia, vaan joskus voi kokeilla vaikkapa basson tai harmoonin soittoa. Alkuvaiheessa mm. laattasoittimet ja perkussiot ovat toimiva lisä ja vaihtoehto.
Kamulinjan yhtyeet ovat avoimia kaikille opiston oppilaille. Katsasta siis 6.4. alkavan jatkoilmoittautumisen yhteydessä myös yhtyetarjonta ja ilmoittaudu rohkeasti mukaan! Jos sopivaa ryhmää ei löydy, voit esittää toivomuksia, sillä yhtyeitä myös räätälöidään mahdollisuuksien mukaan. Toivomuksia on jo esitetty mm. perheyhtyetoiminnasta.
Seuraa jatkossa myös tiedotteita yhtyesoittoperiodeista. Kun koronatilanne helpottaa, niitä tullaan järjestämään erityisen innokkaasti.
Kirjoittaja: Maija Karhinen-Ilo
apulaisrehtori
harmonikan, jouhikon ja yhtyemusisoinnin opettaja