Käsi rehellisesti pystyyn, kuinka moni on käynyt katsomassa omia aiempia ja nykyisiä opintotietojaan opintopolku.fi -palvelussa? Kuinka moni tiesi kyseisen tietovarannon olemassaolosta? Rehtori oli kuullut siitä, pienimuotoisesti tutustunutkin, mutta kirjautuminen oma opintopolku -sivustolle (vahva tunnistautuminen) toi sittenkin yllätyksen. Siellä näkyvät kaikki opintoni lukion päättötodistuksesta AMK-opintoihin (niihin keskeytyneisiinkin) ja yliopistotutkintoihin. Ja vieläpä käynnissä oleva johtamisen erikoisammattitutkintoon johtava koulutuskin. Mitä siellä kuitenkaan toistaiseksi ei näy, ovat lapsena ja nuorena tekemäni musiikkiopinnot musiikkiopistossa. Asiaan on kuitenkin tulossa muutos nykyisten musiikkiopiston oppilaiden osalta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 30.8.2021 selvityshenkilön laatimaan esiselvityksen taiteen perusopetuksessa saavutetun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen edistämisestä. Esiselvitys luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeriölle 18.11.2021.
Esiselvityksessä todettiin, että on tärkeää tehdä näkyväksi taiteen perusopetuksessa – niin musiikkiopistoissa kuin kuvataide- tai arkkitehtuurikouluissakin – saavutettua osaamista. Opintojen laajuuden ilmoittaminen opintopisteinä tulee helpottamaan osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä parantaa taiteen perusopetuksen vertailtavuutta muilla koulutusasteilla tehtyihin opintoihin. Lisäksi esiselvityksessä oli nostettu esiin tavoite, että taiteen perusopetuksessa hankitun osaamisen tunnustamista muilla koulutussektoreilla tulee edistää ja lukiodiplomien järjestämiseen liittyvää yhteistyötä tulee kehittää. Esiselvityksen loppupäätelmänä lausuttiin, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi ryhtyä toimenpiteisiin sen mahdollistamiseksi, että taiteen perusopetuksen opintotiedot voitaisiin viedä Koski-tietovarantoon (jonka käyttäjälle näkyvin osuus on edellä mainittu oma opintopolku -palvelu). Tämän hetkisen tiedon mukaan Koski-tietokantaan tulevat jatkossa tallentumaan musiikkiopisto-opinnoista minimissään perusopintojen todistus sekä syventävien opintojen päättötodistus.
Me musiikkiopistojen kasvatit ja musiikkiopistoissa työskentelevät tiedämme oman työmme rekistereissä näkymättömän arvon ja merkityksen, mutta on äärimmäisen hienoa, että kunkin oppilaan tekemä työ tulee jatkossa näkyväksi valtakunnalliseen ja merkittävään tietokantaan. Lisäksi se keventää sitä taakkaa, että ainutlaatuinen paperinen dokumentti “Musiikkiopiston päättötodistus” tulisi säilyttää ilman tahroja ja ryppyjä.
Kirjoittaja: Tuuli Talvitie, rehtori