Kesä ja aurinko ovat täällä! Arjen ja elämisen tahti hieman hellittää. Loma häämöttää jo ehkä aikuisillakin silmissä tai mielessä. Kesällä on aikaa puuhata monenlaista! On enemmän aikaa olla, valita tekemisiään ja olemistaan, aikaa vapaalle keksimiselle ja mielikuvitukselle, aikaa liikkua ja leikkiä ulkoilmassa. On myös enemmän aikaa soittaa, laulaa ja kuunnella!
Mutta haluanko valita sisällä soittamisen vaikkapa uimaretken, vesipyssyleikkien tai mölkyn sijaan? Vai voinko ottaa soittimenikin ulkoilmaan ja pitää konsertin naapureille tai mennä torille katusoittamaan.
Perheiden perinteistä, kesän sijoituspaikasta ja musiikkiharrastuksen vaiheesta riippuen toiset saattavat elää koko kesän musiikin keskellä, toiset puolestaan avaavat soitinkotelon seuraavan kerran elokuussa.
Kesätauko voi olla joillekin hyväksi, joillekin huono idea. Joillekin mieluisa tauko, joillekin viikkojen piina erossa soittimesta.
“Omalla kohdallani lapsuuden kahden ja puolen kuukauden kesälomat mökillä Taipalsaarella – ilman pianoa – eivät himmentäneet pianon kiiltoa eivätkä latistaneet intoa soittamiseen. Ehkä päinvastoin. Kun vihdoin pääsi taas ihmisten ilmoille ja soittimen ääreen, sen kimppuun oli suuri ilo käydä. Erittäin mieluisina ovat kuitenkin mieleen jääneet myös lied-leirit opiskeluvuosien kesinä. Laulajien säestäminen oli varsin antoisaa, ja Wienistä saapunut professori Walter C. Moore energinen ja kannustava”, muistelee KMO:n apulaisrehtori Pirjo Pesola.
Entä tosiaan kesäkurssit? Joitakin mahdollisuuksia alkaa jo pulpahdella koronan kynsistä.
Kesän musiikkileirit voivat merkitä jollekin sitä aiemmin puuttunutta kipinää kunnolliseen harjoittelemiseen. Toisille se on eri puolilla Suomea asuvien soittokavereiden kohtaamista ja uusiin kavereihin tutustumista. Musiikkileirien intensiivisyys imaisee mukaansa ja harjoittelemaan entistä enemmän, jonka seurauksena oman soittotaitonsa edistymisen huomaa konkreettisesti. Joukko Käpylän opettajiakin järjestää tänä kesänä päiväleirin 14.–17.6.21 Taivaskalliontien tiloissa. Elokuussa puolestaan hemmotellaan isompia 12–18-vuotiaita soittajia Folk It -leirillä 5.–8.8.21.
Oman soittamisen lisäksi – tai sijasta – kesällä ehtinee kuunnella muiden soittoa. Ensi kesänä toivottavasti koronarajoitukset hellittävät, ja pääsemme jälleen elävän musiikin äärelle. Nyt on hyvä tilaisuus tarkistaa lähiseutujen kulttuuritarjonta, kun olemme todenneet oman maamme monipuoliset maisemat käymisen väärtiksi.
Ehkä tärkeintä on kuitenkin kuunnella kesällä luonnon ääniä. Alkukesästä lujaa ja monimuotoisesti laulavat linnut vaikenevat pian pesinnän edistyessä. Sitä ennen luonnossa kuulee huimia konsertteja, kun onnistuu löytämään sopivan paikan. Hiljaisuuskin on luku sinänsä. Paikkoja, joissa on todella hiljaista, on Suomessakin aika harvassa, melusaaste ulottuu laajalle.
Kesäloma on rentoutumisen ja akkujen lataamisen paikka. Kukin löytäköön oman tapansa: rock-festareilla tai kamarimusiikkikonsertissa tai luonnon helmassa ulkomeren saarella. Musiikkia tai hiljaisuutta.
(äänitiedosto: äänitteellä kuuluu linnunlaulua)
Musiikkia ja hiljaisuutta jokaisen Käpylän musiikkiopistolaisen kesään,
apulaisrehtori Pirjo Pesola ja rehtori Tuuli Talvitie