Kohti kestävämpää arkea Käpylän musiikkiopistossa
Viime keväänä musiikkiopistolle tuli valtakunnallinen kysely kestävistä toimintatavoista musiikkiopiston arjessa. Uutena rehtorina piti hieman perehtyä, kysellä kaverilta ja kaivella mappeja, jotta osasin vastata kysymyksiin. Paljon tietoa löytyi, mutta kokonaiskuva musiikkiopistomme käytännön toimista eri toimipisteissä ja luokissa jäi vihreälle rehtorille hieman hahmottomaksi. Siksipä päädyin laittamaan rastin kyselyn kohtaan “Olemme kiinnostuneet toimimaan pilottioppilaitoksena Kestävä TPO -hankkeessa”.
Taiteen perusopetusliitolta tulikin alkusyksystä tieto, että Käpylän musiikkiopisto on yhtenä pilottioppilaitoksena mukana Kestävä TPO -hankkeessa, ja näin ollen omalta osaltaan luomassa toivoa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hankkeessa on mukana 30 taiteen perusopetuksen oppilaitosta ympäri Suomen: musiikkiopistoja, tanssiopistoja, kuvataidekouluja, sirkus-, teatteri-, sanataide-, arkkitehtuuri-, käsityö- ja muotoiluoppilaitoksia.
Taiteen perusopetusliiton ja OKKA-säätiön yhteishankkeen tavoitteena on avata taiteen perusopetuksen ja taidekasvatuksen roolia kestävän tulevaisuuden rakentajana. Taidekasvatus tarjoaa mahdollisuuden ajattelun avartamiseen, vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemiseen, uusien merkitysten rakentamiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Hankkeen ytimessä on musiikin ja laajemmin taiteen tekemisen voima ja taidekasvatuksen pedagogiikka. Oppimisen puitteet kuten materiaalit, kierrätys tai energian säästäminen ovat mukana osana kokonaisuutta.
Kestävä TPO -hankkeessa ajattelu tiivistetään kestävyyskriteereiksi, joiden avulla taiteen perusopetuksen oppilaitokset voivat arvioida toimintaansa sekä tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämisen kohteita. Koko opiston osallistuminen toiminnan reflektointiin ja keskusteluun kestävän tulevaisuuden tekemisestä ja toiminnan kehittämisestä on tärkeää. Hankkeen päättyessä keväällä 2020 olemme todennäköisesti ja toivottavasti luoneet pilottioppilaitoksille yhteiset kestävyyskriteerit, joita tarkastelemalla kukin oppilaitos voi itsearvioida omaa toimintaansa. Mikä meillä jo toimii, missä voisimme kehittyä, mikä olisi se seuraava konkreettinen asia, jonka voisimme tehdä asian hyväksi?
Hankkeen ensimmäiseen koulutuspäivään 11.10.2019 osallistuu KMO:lta rehtori ja yksi opettaja, jotka tulevat syksyn aikana jalkauttamaan kyselyitä ja keskusteluita, ehkä myös uusia toimintatapoja ja ajatuksia musiikkiopistolle.
Saman teeman ympärillä konsertoidaan keskiviikkona 20.11.2019 Lastenoikeuksien päivänä. Illan kaksi konserttia Koskelan kirkossa klo 18 ja 19 on teemoitettu ilmastoviikon (18.-24.11.2019) ja lapsen oikeuksien päivän ympärille.
Kirjoittaja: Tuuli Talvitie, Käpylän musiikkiopiston rehtori