Juhlapuheissa nostetaan usein esiin lukuvuoden isoimmat projektit, merkittävimmät uudistukset ja näyttävimmät tapahtumat. Niitä aion sivuta tekstissäni nytkin, mutta haluan aloittaa kertomalla siitä, minkälaisena Käpylän musiikkiopisto ja sen toiminta on näyttäytynyt minulle ensimmäisenä rehtorivuotenani Käpylässä.
Olen saanut yhden lukuvuoden ajan nähdä Käpylän musiikkiopistoa, sen opettajia ja oppilaita perheineen lähempää. Olen saanut osallistua soittotunneille, konsertteihin, tutkintotilaisuuksiin, ja nähdä oppilaiden hienoja kasvutarinoita.
Soiton- ja laulunopetus on aina ainutlaatuinen kohtaaminen lapsen tai nuoren ja aikuisen välillä. Käpylän musiikkiopistossa tämä oppilaan ja opettajan välinen suhde on vuoden aikana välittynyt minulle ainutlaatuisuuden lisäksi vielä jollain tapaa erityisenä. Olen lukuisia kertoja kuullut opettajan perustelevan mielipiteensä sillä, että “oppilaan parhaaksi” tai että “jos ajatellaan tätä oppilaiden kannalta niin”.
Vaikka oma objektiivisuuteni tässä kohtaa on vähintäänkin kyseenalainen, niin uskallan ja haluan silti sanoa ääneen, että olen tämän lukuvuoden aikana Käpylässä kokenut ja nähnyt sellaista kodikkuutta, yhteisöllisyyttä, luotettavuutta ja humaaniutta, pedagogiikan ja musiikin tekemisen paloa, jota en ole muissa musiikkiopistoissa kokenut. Teillä oppilailla on upeat, intohimoisesti työhönsä ja lämmöllä sekä rakkaudella oppilaisiinsa suhtautuvat opettajat täällä Käpylän musiikkiopistossa. Toivon, että sekä te oppilaat että vanhemmat näette ja koette sen, ja pystytte joskus uuvuttavankin arkiviikon keskellä pysähtyä arvostamaan sitä!
Mitä me sitten olemme tänä vuonna tehneet? Mitä mahtuu tähän lukuvuoteen? Nostan esiin muutaman uudistuksen.
Suurin ja tärkein uudistuksistamme on jo viime lukuvuonna aloitettu opetussuunnitelmauudistus. Vaikka suuri työ on jo tehty, perusteita heiluteltu ja käytäntöjä uudistettu, niin meillä kaikilla on vielä työtä edessä tulevien vuosien ajan, kun sekä viemme suunnitelmia käytäntöön että arvioimme ja kehitämme toimintaa. Musiikkipolut, tavoitetaulut, taitokorit ja taitosoitot ovat tällä hetkellä kaikille vielä uusia käsitteitä, mutta muutaman vuoden päästä arkista musiikkiopistoslangia. Ja muun muassa säveltäminen ja improvisointi – johon uusi ops meitä velvoittaa heti musiikkipolun alusta lähtien – on kamulinjallemme jo arkipäivää, mutta peruslinjan puolella puolestaan opettelemme toimintatapaa osaksi arkea.
Opetussuunnitelmauudistukseen ja arviointiin liittyy vahvasti Eepos-portaali, joka on avattu myös oppilaille ja perheille. Eepos on tavallaan musiikkiopiston Wilma, jonne oppilas ja opettaja yhdessä keräävät materiaalia, opintosuorituksia, arviointia, kaikenlaista materiaalia opintopolun varrelta. Se on rakennettu uuden opetussuunnitelman hengessä. Kun oppilas jonain päivänä päättää opintonsa KMO:lla, hänelle jää kirjallinen ja soiva matkakertomus siitä, minkälainen hänen polkunsa musiikkiopistossa oli.
OPSin ja Eepoksen lisäksi olemme uudistaneet tiedotustamme. Toivon, että olette pitäneet kuukausikirjeestämme ja pysytte sen avulla paremmin perillä siitä, mitä meillä tapahtuu. Viikottainen henkilökunnalle suunnattu Reksin uutiskirje on ainakin saanut positiivisen vastaanoton henkilökunnalta.
Tiedotukseen liittyen olemme uudistaneet myös nettisivumme (kmo.fi) ja visuaalista ilmettä laajemminkin. Työ niiden kanssa jatkuu vielä tänä kesänä, mutta tekstin yllä näette jo esimakua uudesta visuaalisesta ilmeestämme, joka toivottavasti teidänkin silmiinne huokuu sekä perinteitä että raikkautta.
Kaiken uudistamisen keskellä täytyy todeta, että perustyön arvostaminen ja perinteet ovat meille tärkeitä. Haluamme edelleen olla musiikillisen tekemisen ja kokemisen mahdollistaja yli 750 lapselle ja nuorelle. Haluamme tukea lasten, nuorten ja aikuisten musiikillista kasvua!
Toivotan teille kaikille antoisaa ja upeaa kesää sekä musiikillisia ja kulttuurisia nautintoja! Syksyllä 14.8. lähtien viritetään jälleen soittimet ja hiotaan alkavan lukuvuoden timanttista toimintaa!
Rehtori Tuuli Talvitie