Vapaa säestys

Vapaa säestys

Vapaan säestyksen tunneilla sovelletaan sointumerkkejä ja musiikin teoriaa pianonsoiton käytäntöön. Sointukaavat, erityyliset kompit, soinnutus ja improvisointi sisältyvät aiheeseen. Latinalaiset rytmit myös kehittävät mukavasti koordinaatiota ja rytmin käsittelyä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on oppia hahmottamaan musiikin rakenteita - miksi jokin sovitus soi, niin kuin se soi? - ja saada työkaluja oman musiikin tekemiseen.

Opiston pianistit voivat saada yhden lukuvuoden vapaan säestyksen opetusta maksuttomana tukiaineena. Sen jälkeen opinnot aiheessa rinnastetaan sivuaineopintoihin. Vapaa säestys voi olla myös oppilaan pääaine. 

Vapaata säestystä on opetettu Käpylän musiikkiopistossa vuodesta 1989. Vuosien varrella vapaan säestyksen opiskelijat ovat tutustuneet mm. kansanmusiikkiin Musiikkiopistojen liiton teemavuoden merkeissä (2004-2005). Keväällä 2005 suoritettiin vapaan säestyksen uusia tasosuorituksia (calypsoa, sambaa, kansansävelmiä eri puolilta Eurooppaa, negro spiritualeja ym. konserttimuodossa) hyvällä menestyksellä. 

Lukuvuonna 2005-2006 kokeiltiin entistä enemmän parityöskentelyä sekä omien sovitusten tekemistä. Espanjalainen musiikki tuli tutuksi; oppilaat tekivät ensin omia soinnutuksia puhtaaksi riisutuista kansanlauluista, sitten katsottiin yhdessä, miten esim. säveltäjä Manuel de Falla oli käsitellyt samaa melodiaa. Tuloksena oli sovituksia, jotka olivat esimerkiksi synteesejä omasta soinnutuksesta ja alkuperäisten säveltäjien rytmiikasta. Keväällä 2006 järjestettiin oma vapaan säestyksen ilta 9.5.2006, jossa tehtiin samalla tasosuorituksia. Lukuvuonna 2006-2007 juhlittiin opiston perustamisen 50-vuotispäivää, joten Vapaan säestyksen illassa 8.3.2007 kuultiin vuoden 1957 koti- ja ulkomaisia menestysiskelmiä.

Tasosuorituksia on tehty lähes vuosittain, yleensä pienten matineoiden muodossa. 
Kevään 2016 matineassa kuultiin kaikkien kolmen säestyksen opettajan oppilaita. 
Opiston 60-vuotisjuhlavuonna 2017 vapaan säestyksen opiskelijat olivat kantavana voimana sekä Joululaulukonsertissa (Joululauluja yhdessä 7.12.17 Koskelan kirkossa) että Lastenlauluja 60 vuoden takaa -konsertissa. 

Lukuvuonna 2017-2018 vapaata säestystä opettavat opistossa Tytti Metsä ja Pirjo Pesola. 
Kevätkauden 2018 lopuksi Ranskalaisessa salissa kuultiin kaikkiaan 7 tasosuoritusta runsaslukuisen yleisön edessä. Illan lämmöstä huolimatta tilaisuuden ohjelma onnistui hienosti!