Yleistä opistosta

 

 

Käpylän musiikkiopisto on vuonna 1957 perustettu yksityinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä taideoppilaitos, joka kuuluu lakisääteisen valtionosuuden ja Helsingin kaupungin toiminta-avustuksen piiriin. Opisto tarjoaa opetusta ja musiikkikasvatusta ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Ryhmä- ja lauluopetukseen osallistuu myös aikuisia.

Opistossa saa yksilö- ja/tai ryhmäopetusta lähes kaikissa orkesterisoittimissa ja niiden lisäksi kitarassa, haitarissa, laulussa, kanteleessa, harmonissa, ukulelessa, mandoliinissa, huuliharpussa ja djemberummuissa. Uusia soittimia pyritään ottamaan opetukseen mahdollisuuksien mukaan.

Syksyllä 2016 yksilöopiskelun aloitti eri soittimissa ja laulussa opiston eri linjoilla lähes 500 opiskelijaa. Opiston musiikkileikkikouluissa on yli 100 lasta leikkimässä, laulamassa ja liikkumassa. Soitinvalmennusryhmissä Karusellissa ja Pianissimossa opiskelee parikymmentä lasta.

Kamulinjan ryhmäopetus mukaan lukien opistossa opiskelee tällä hetkellä yhteensä noin 700 opiskelijaa. Päätoimisia opettajia opistossa on yhteensä lähes 50.

mahdollisimman laaja soitinvalikoima

piirros: Lassi Rajamaa, Käpylän musiikkiopiston opetussuunnitelma 2005

Peruslinja
Musiikkiopiston peruslinjan opiskelijoita perustasolla on runsaat 200, opistotasolla ja jatko-osastolla yhteensä muutama kymmen. Suzuki-menetelmällä opiskelevia lapsia opistossa on noin 100. 

Soittimista suosituin peruslinjalla on piano, seuraavaksi suosituimpia ovat viulu, sello, kitara ja huilu. Oppilaita on myös seuraavissa soittimissa/aineissa: alttoviulu, fagotti, harmonikka, klarinetti, kontrabasso, käyrätorvi, laulu, nokkahuilu, saksofoni, trumpetti ja vapaa säestys. Opistossa toimii myös erilaisia orkestereita kuten Enkelit ja sankarit, Virtuosi del Futuro, barokkiryhmä ja puhallinorkesteri.

Kamulinja
Kamulinjan opetus painottuu ryhmäopetukseen. Opiskelijoita on parisataa, mutta syyslukukauden aikana on vielä tulossa lyhytkursseja. Kamulinjan muskareissa on yhteensä noin 100 lasta.
Syksyllä 2016 yksilöopetuksen soittimet ovat viulu, kitara, mandoliini, piano/harmoni, kantele, harmonikka, nokkahuilu, laulu ja ukulele.

Seuraathan opiston nettisivujen kalenteria! Siellä näkyvät opiston tapahtumat!

Osana itsearviointiaan Käpylän musiikkiopisto järjesti kevätlukukaudella 2015 kyselyn kaikille oppilas- ja huoltajaryhmille. Kyselyssä käytettiin taideoppilaitoksille suunniteltua työkalua nimeltään Virvatuli. Tulokset olivat ilahduttavan positiivisia, ja etenkin opettajat saivat kyselystä kiittävää palautetta. 

Arviointikyselyiden tuloksia
 voi käydä katsomassa seuraavista linkeistä: 

Kysely huoltajille - muskarit ja karusellioppilaat
Kysely alle 9-vuotiaille yksilöoppilaille
Kysely 9-12 -vuotiaille yksilöoppilaille
Kysely yli 13-vuotiaille yksilöoppilaille
Kysely kamulinjan aikuisryhmien oppilaille